Ботулізм
Увага! Ботулізм!
Щороку частішають випадки захворювання серед населення Київської області, в тому числі і мешканців нашого району на таку небезпечну і підступну хворобу, як ботулізм, який у разі несвоєчасного звернення та розпочатого лікування в умовах медичного закладу може закінчитися смертю хворого.
Що ж це за хвороба і як від неї можна вберегтись?
Ботулізм – це харчова токсикоінфекція, яка в першу чергу вражає центральну нервову систему людини. Початковими проявами ботулізму є головний біль, сухість у роті, слабкість, різке погіршення зору (двоїння в очах, «туман», «сітка» перед очима), косоокість, розширення зіниць. Характерною ознакою захворювання є відсутність лихоманки, закрепи, що не піддаються дії проносних засобів, очисної клізми. У хворого змінюється голос (стає гугнявим, осиплим) іноді зникає зовсім, стає важко ковтати, дихати, рухатись, наростає м’язова слабкість.
Викликають захворювання на ботулізм мікроорганізми клостридії, місцем постійного перебування яких є ґрунт, звідки вони потрапляють у воду, продукти харчування (овочі, гриби, рибні та м’ясні продукти), далі – в шлунок людини, тварини, птахів, риби. Захворювання на ботулізм викликає не сам збудник (клостридії), а токсин який утворюється в результаті діяльності збудника і є одним із найбільш сильнодіючих природних токсинів. Швидкість токсиноутворювання є досить значною і становить 12-24 години. Зараження дорослої людини відбувається найчастіше через шлунково-кишковий тракт.
Особливістю збудника хвороби є те, що в одному і тому ж продукті токсин накопичується гніздами. Таким чином, споживаючи один і той же продукт, консерви з однієї і тієї ж банки, одні люди можуть захворіти, а інші – ні. Варто знати, що впродовж останніх років як чинник передавання ботулізму домінують м’ясні вироби, риба і рибопродукти, далі-гриби і інші продукти харчування.
Щоб уберегти себе і свою родину від ботулізму треба пам’ятати і суворо дотримуватись правил приготування консервованих продуктів в домашніх умовах. А це, перш за все, використовувати доброякісні овочі, фрукти, гриби, м'ясо, рибу та інші, які необхідно ретельно промити у великій кількості проточної води, попередньо очистивши від залишків ґрунту. Важливо використовувати рекомендовані за рецептурою концентрації солі, кислоти, цукру, які перешкоджають накопиченню токсину в консервованій продукції. Рибу, м'ясо необхідно консервувати лише в герметично закритих банках в автоклаві при певній температурі та тиску. При консервуванні грибів обов’язково використовувати кислоту в потрібній концентрації. Зберігати консервовані дома продукти необхідно в умовах холоду. Остерігайтесь купувати домашні консерви, а також м’ясні та рибні продукти, виготовлені в домашніх умовах, «з рук», на вулицях і ринках, не купуйте в магазинах консервовані продукти із роздутою кришкою.
У разі виникнення ознак харчового отруєння не займайтесь самолікуванням, а терміново звертайтесь до лікаря, адже своєчасно розпочате лікування збереже ваше здоров’я і життя.
Начальник відділу державного нагляду
за дотриманням санітарного законодавства
Києво-Святошинського районного управління
Головного управління Держпродспоживслужби
в Київській області Т.П. Демченко
Ботулізм – небезпечна харчова токсикоінфекція
Ботулізм – харчоватоксикоінфекція, щовражаєцентральнунервову систему та призводить до паралічум'язів, у випадкахвідсутностісвоєчасногозвернення та самолікуванняможенаступити смерть. Місцемпостійногоперебуваннязбудника – клостридіїботулізму є ґрунт, звідки вони потрапляютьу воду, овочі, гриби, а далі в шлуноклюдини, тварин, птахів та риби. Захворюваннявикликає не збудник, а його токсин. За всіхоптимальних умов швидкістьтоксиноутворення є доситьзначною і становить 12-24 год. За відносно короткий проміжок часу в харчовомупродуктіможеутворитися один з найбільшсильнодіючихприроднихтоксинів.
Зараження дорослої людини відбувається, як правило, через шлунково-кишковий тракт, однак два випадки, що трапляються зрідка – ботулізм грудних дітей, у яких токсин продукується в кишечнику вегетативними формами збудника, і ранковий ботулізм, коли розмноження клостридій і токсиноутворення відбувається в тканинах рани, що нагноїлася.
Особливістю збудника хвороби є те, що в одній і тій ж банці консервів токсин накопичується гніздами. Тому одні люди, споживаючиконсервованіпродукти з однієї і тієїж банки, хворіють, а інші – ні.
Ознаки хвороби можуть з'явитися через кілька годин, а інколи навіть через 14 діб після вживання недоброякісної їжі. Початковіознаки – головнийбіль, сухість у роті, слабкість. Дуже характерна відсутність лихоманки, температура тілапідвищуєтьсянезначно. Блювота і пронос бувають не завжди, частіше – запори, що не піддаютьсядіїочисноїклізми та проноснихзасобів. Різкопогіршуєтьсязір, з'являєтьсядвоїння в очах («сітка перед очима», «туман»), інодікосоокість, зіницірозширюються. Хворийвідчуваєсухість у роті, голос стаєгугнявим, осиплим, а інодізникаєзовсім. Хворому стаєважкоковтати, дихати, важкорухатися,наростаєм'язоваслабкість.
Слід зауважити, що в Україні впродовж останніх років як чинник передавання ботулізму домінують м'ясні вироби, друге місце займає – риба і рибопродукти, третє – гриби, далі інші продукти харчування. Як же вберегтися від цієї небезпечної хвороби? Для цього існує ряд простих способів які є основою в профілактиці ботулізму.
Перш за все, консервуючи продукти харчування в домашніх умовах, потрібно пам'ятати, що для цієї мети використовується лише доброякісні овочі, ягоди, фрукти, які необхідно ретельно промити у великій кількості проточної води, очистити від залишків ґрунту. Необхідно використовувати рекомендовані за рецептурою концентрації солі, цукру і кислоти, які перешкоджають накопиченню токсину в консервованій продукції. М'ясо та рибу можно консервувати лише в герметично закритих банках в автоклаві при певній температурі та тиску. По можливості необхідно уникати консервування грибів та інших продуктів, які важко відчистити і обов'язково використовувати кислоту під час їх консервування. Зберігати консерви приготовлені в домашніх умовах при низьких температурах. Остерігайтеся купувати домашні консерви, а також м'ясні та рибні продукти виготовлені в домашніх умовах «з рук» на вулицях і ринках. Не купуйте в магазині консервовані продукти з роздутою кришкою.
У випадку виникнення перших ознак харчового отруєння ні в якому разі не потрібно займатись самолікуванням, а терміново звернутися до найближчої лікувальної установи за медичною допомогою.
Необхідно пам'ятати хворобу легше попередити, ніж лікувати. Використовуючи вказані поради Ви збережете своє здоров'я і здоров'яблизьких.
Демченко Таїсія Павлівна
Начальник відділу державного нагляду
за дотриманням санітарного законодавства
Києво- Святошинського районного управління
Головного управління Держпродспоживслужби
в Київській області