Охорона здоров'я
Небезпека поруч
Гострі кишкові інфекції – одні з найпоширеніших інфекційних захворювань, які можуть призвести до серйозних ускладнень, особливо у дітей. Зазвичай, гострі кишкові інфекції викликані бактеріями чи вірусами, які потрапляють в організм людини із зараженою їжею чи водою.
Шляхом передачі кишковихінфекційєспоживаннязараженоїїжі, вживаннязараженої води, під час купання у забрудненихводоймах, через брудні руки і предметипобуту.
Найчастішезбудникикишковихінфекційзнаходяться у сирійїжітваринногопоходження (м’ясо, яйця, непастеризоване молоко, морепродукти), немитих фруктах та овочах.
Найпоширеніші симптоми гострих кишкових інфекцій – слабкість, підвищення температури, біль у животі, блювота і діарея.
Щоб вберегти себе від харчових отруєнь і гострих кишкових інфекцій вживайте лише ті продукти, у якості яких ви впевнені, дотримуйтеся 5 кроків до безпечнішої їжі:
Перший крок - Підтримуйте чистоту:
- мийте руки перед тим, як брати продукти чи готувати їжу
- мийте руки після відвідування туалету
- вимийте і продезинфікуйте всі поверхі і кухоннеприладдя, щовикористовується для приготуванняїжі.
- захищайте кухню і продуктивід комах, гризунів та іншихтварин.
Другий крок - Відокремлюйтесируїжувідготової:
- відокремлюйтесирем’ясо, птицю і морепродуктивідіншиххарчовихпродуктів
- для обробкисирихпродуктівкористуйтесяокремимкухоннимприладдям, зокрема ножами і обробнимидошками
- зберігайтепродукти у закритомупосуді, щобуникнути контакту міжсирими і готовимипродуктами
Третій крок - Ретельноготуйтеїжу:
- ретельнопрожарюйтечипроварюйтепродукти, особливо м’ясо, птицю, яйця і морепродукти
- доводьте страви до кипіння, щобпереконатися, що вони готувалися при щонайменше 70°С.
- сікм’ясачиптиці при приготуванні повинен бути прозорим, а не рожевим
- ретельнопідігрівайтеприготовануїжу
Четвертий крок - Зберігайтеїжу при безпечнійтемпературі:
- не залишайтеприготовануїжу при кімнатнійтемпературібільшніж на 2 години
- зберігайтеприготовані страви гарячими (60°С) аж до подачідо столу.
- не зберігайтеїжунадтодовго, навітьу холодильнику
- не розморожуйтепродукти при кімнатнійтемпературі
П'ятий крок -Використовуйтебезпечну воду і свіжіпродукти:
- використовуйтечистуабоочищену воду
- обирайте свіжі і незіпсованіпродукти
- ретельномийтеовочі і фрукти, особливо, якщовживатиметеїхсирими
- не вживайтепродукти, у якихзакінчивсятермінпридатності.
Купайтеся у безпечнійводі, у чистихводоймах і відпочивайтелише на офіційновідкритих для відпочинку пляжах і рекреаційних зонах.
Вірусичибактеріїможутьпотрапити в продуктихарчування на будь-якійстадії шляху відвиробництвадо столу, тому коженучасникпроцесу, відвиробника до споживача, відіграють роль у запобіганнізараженняїжі.
При виникненні перших симптомівзвертайтеся до лікаря.
Будьте здорові!
Головний спеціаліст відділу державного нагляду
за дотриманням санітарного законодавства
Києво- Святошинського районного управління
Головного управління Держпродспоживслужби
в Київській області Ганна Анатоліївна Яцюк
Шановні мешканці
Києво-Святошинського району!
Києво-Святошинська районна державна адміністрація нагадує Вам про необхідність вибору лікаря первинної медичної допомоги.
Встигніть якнайшвидше підписати декларацію з лікарем, якому Ви довіряєте своє здоров'я та здоров’я своїх дітей.
Укласти декларацію про вибір лікаря можна в комунальних закладах охорони здоров’я Києво- Святошинського району (амбулаторіях) Ваших населених пунктів.
Для цього необхідно мати при собі:
- паспорт або інший документ, що посвідчує особу;
- ідентифікаційний податковий номер;
- мобільний телефон.
З турботою про Вас
Голова Києво-Святошинської районної державної адміністрації
Мирослава Смірнова
Графік
консультацій по телефону, VіЬег лікарями вузьких спеціальностей закладівКиєво-Святошинського району на червень-вересень 2018 року
№ п/п |
Дата |
час |
Спеціальність лікаря-консультанта |
Телефон, VіЬег |
Відповідальний керівник 303 |
1 |
13.06.2018 |
1400 _ 1700 |
Ендокринолог |
097 402 34 56 |
Завадецький О.Т. |
2 |
27.06.2018 |
Невролог |
Скригіна Н.О. |
||
3 |
11.07.2018 |
Інфекціоніст |
Завадецький О.Т. |
||
4 |
25.07.2018 |
Стоматолог-ортопед |
Дембіцький О.В. |
||
5 |
08.08.2018 |
Кардіолог |
Скригіна Н.О. |
||
6 |
22.08.2018 |
Акушер-гінеколог |
Завадецький О.Т. |
||
7 |
12.09.2018 |
Психіатр |
Завадецький О.Т. |
||
8 |
26.09.2018 |
ЛОР |
Завадецький О.Т. |
Головний спеціаліст відділу охорони здоров’я
Києво-Святошинської райдержадміністрації