Згідно Закону України 3651-д орган місцевого самоврядування «Михайлівсько-Рубежівська сільська рада» (код ЄДРПОУ: 04362102) був реорганізований і увійшов до складу Ірпінської громади

Для можливості відновлення сайту дзвоніть за телефонами: (0432) 55-43-70 - Метастудія (Вінниця)
Vlada.ua - розробка веб-сайтів для органів місцевого самоврядування

ГОСТРІ КИШКОВІ ІНФЕКЦІЇ ТА ЇХ ПРОФІЛАКТИКА

ГОСТРІ КИШКОВІ ІНФЕКЦІЇ ТА ЇХ ПРОФІЛАКТИКА

Гострі кишкові інфекції – це група захворювань, що протікають з ознаками інтоксикації і ураження шлунково – кишкового тракту.
       Збудниками кишкових інфекцій є окремі групи бактерій ( шигели, сальмонели), умовно – патогенні мікроби ( стафілокок, протей), віруси ( ротавіруси, ентеровіруси), гельмінти ( лямблії). Час відзараженнялюдини до перших клінічнихпроявівзахворюваннятриваєвідкількох годин до 2-3діб.
Гострікишковіінфекціївиникаютьвнаслідоквживаннязараженихпродуктівабо води, якіпроникають в організмлюдини через брудні руки, продуктихарчування. При цьомунаявністьзбудників та процесїхрозмноження не впливає на смаковіякості продукту.
       Найчастіше факторами передачі кишкової інфекції стають готові страви, молоко та молочні продукти, кондитерські вироби, які готуються «із запасом», що призводить до накопичення у продуктах збудників інфекційних захворювань.
       Джерелом інфекції є хвора людина та носій. Збудникикишковихінфекційживуть та розмножуються в кишківнику хворого і виділяються у зовнішнєсередовище з випорожненнями. Характерною рисоюкишковоїінфекції є наявністьбактеріоносійства, тобтоздатністьзбудникажити та розмножуватись в кишківникулюдини, не викликаючиознакзахворювання.
Харчовіотруєння – цезахворюваннялюдини , щопередаютьсяпереважно через їжу. Основною причиною їх виникнення є вживання в їжу продуктів, що володіють шкідливою дією, чи внаслідок вмісту різних токсичних речовин. Доситьчастівипадкихарчовихотруєньспричинені токсинами деякихвидівстафілокока. Цібактерії активно розмножуються при звичайнійкімнатнійтемпературі на різноманітниххарчових продуктах, що не підлягають перед їхспоживаннямтермічнійобробці( тістечка, паштети). Джереломзараження таких продуктівможуть бути хворі, щостраждаютьстафілококовимизахворюваннями.
        Раннє виявлення хворих і бацилоносіїв, швидке встановлення вірного діагнозу і своєчасно розпочате лікування має важливе значення в профілактиці кишкових інфекцій.
       При гострих кишкових інфекційних захворюваннях та харчових отруєннях ефективність профілактичних заходів залежить від рівня гігієнічних знань населення та дотримання ряду гігієнічних правил:
– Не вживати продукти і напої при найменшій підозрі щодо їх недоброякісності та недотримання термінів споживання.
– Зберігати продукти харчування тільки у спосіб зазначений на упаковці та у встановлений термін.
– Не купувати їжу на стихійних ринках або з рук у приватних осіб. Пам’ятати, що купуючи будь які харчові продукти у торговельній мережі, споживач має право вимагати у продавця документи, що підтверджують якість та безпеку продукції.
– Не вживати незнайомі гриби, ягоди, трави та інші рослини. При споживанніовочів, фруктів та ягідїхнеобхідно добре промитипитною водою, а при споживаннідітьми – обдатиокропом.
– Не готуватипродукти «з запасом». Приготовлені страви бажановживативідразу, а у разі повторного споживання вони мають пройти вториннутермічнуобробку. Такожслідпам’ятати, щозберіганнявиготовленої страви без холоду не повинно перевищувати 2-х годин. Не треба зберігатиїжу та продуктидовго, навіть у холодильнику.
– Якщо Ви збираєтесь у подорож не слідбратипродукти, щошвидкопсуються ( ковбасні, молочні, кулінарні, кондитерськівироби)
– Не використовувати для пиття, приготуванняїжі та миття посуду воду з незнайомихджерелводопостачання. Бажаноматинеобхідний запас питної води.
– Перед приготуваннямїжі та їївживаннямзавждиретельномити руки з милом, дотримуватись правил особистоїгігієни.Нехтування правилами можепризвести до груповогозахворюваннякишковимиінфекціями.
– Для купання та відпочинкуслідкористуватисялишеофіційнодозволеними пляжами. При купанні у водоймахслідуникатипопадання води в рот.

Виконанняцихнескладних правил і пораддопоможеуникнутизахворюваннягостроїкишковоїінфекції і зберегти Ваше здоров’я та здоров’я Ваших близьких.
Значнолегшезапобігтизахворюванню, ніжйоголікувати, до тогожінодівиникаютьнебажаніускладнення. Навітьякщо хвороба починається легко, невідомо як вона закінчиться, і лишелікарможепередбачити весь хідхвороби і в разі потреби своєчаснодопомогти. При появісимптомівгостроїкишковоїінфекціїчихарчовогоотруєннянеобхіднонегайнозвернутися за медичноюдопомогою до лікувального закладу.

Головний спеціаліст відділу державного нагляду за

дотриманням санітарного законодавства

Києво-Святошинського районного управління

Головного управління Держпродспоживслужби

в Київській області                                                                  Яцюк Ганна Анатоліївна

rada.org.ua - портал місцевого самоврядування

Vlada.online - розробка офіційних сайтів органів державної влади і органів місцевого самоврядування


Розробка веб-сайтів для органів місцевого самоврядування
Пропонуємо веб-платформи по створенню власного веб-сайту державним органам влади, органам місцевого самоврядування та державним установам
Gromada.org.ua, Rda.org.ua, Rayrada.org.ua, School.org.ua, Osv.org.ua

Логін: *

Пароль: *